Total Breakdown, Ramsvikslandet.

Under en fotosession tillsammans med Fredrik Schenholm en vacker septemberdag för ett par år sedan hamnade jag på Ramsvikslandet för första gången sedan jag började klättra. Efter att tillsammans med Fredrik ha letat mig fram till några utav blocken borstade jag där fram ett problem som inte visade några direkta tecken på att tidigare ha blivit gjort. Jag gav problemet ett gäng försök samtidigt som Fredrik jobbade med att föreviga mitt slit. Mina förmågor var dock inte tillräcklig för att jag skulle få sända och jag fick lämna stället med problemet ogjort.

Förra sommaren dök i samband med att Walker besökte ön och då provade bland annat just den bouldern, en bild på problemet upp på hans blogg. Jag som hade glömt bort min ouppklarade affär blev påmind och passade när jag i våras åter besökte stället, framförallt för att försöka göra Hamster Huey and the Gooey Kablooie, på att leta mig tillbaka till blocket.

Mitt gamla projekt, som är lite utav en lowball, består utöver mantlingen egentligen bara av två move varav det ena är svårt. Man gör ett flytt från sittande start upp med vänster hand till en god men vass crimp, varifrån man flyttar om fötterna för att kunna göra ett dynamiskt move till kanten, varpå fötterna släpper och man tvingas häva en pendel. Det är hoppet till kanten som är det svåra men till skillnad från för två år sedan lyckades jag den här gången få ordning på movet och kunde göra, vad jag tror är förstabestigningen av Total Breakdown. Så här i efterhand måste jag säga att jag inte riktigt förstår mig på mitt val av namn men just då kändes det rätt och det är väl huvudsaken.

/DO