Sendingspree

De bohuslänska bouldersena fick igår motta forceringar från taggade bouldrare av sällan skådat slag. Det haglade bestigningar vart än jag vände näsan trotts vårens hittills kanske varmaste dag.

Min dag började i Häller där jag mötte upp med Climbingpicsredaktionens Peter Erhard. På plats var också Johan Andersson med tillhörande juniorer – Jim Bruce och Benjamin “Tumle” Linné Ryn.

Peter var på de klara med vad han ville med dagen, att göra Walkers Cuerpo de Hombre och efter en go uppvärmning på några för mig nya problem satte vi av mot Hällers enda spot med lite behagligare temperatur, korridoren och ovan nämnda problem. Peter fick snabbt till tre mycket bra försök i rad och utav någon anledning började han tappa modet då inget av dom ledde till ett send och beslutade sig för bara att ge den ett sista försök. Kanske visste han när han sa de att inte mer skulle behövas men enligt egen utsago trodde han aldrig att det skulle gå varken före försöket eller när han skickade mot kanten, något jag har svårt att tro baserat på hur stabilt jag tyckte det såg ut. Johan som hade sin första session på problemet passade på att hoppa på den här dagens avgång av sändartåget och tog sig även han till toppen på följande försök. Mycket imponerande…

Efter en kort men trevlig session på den mycket näraliggande Espens Hangel bar det av mot mitt tänkta mål för dagen, Springgirl. Väl där kändes det hela mycket bra men de till trots blev det inget send. Jag tror dock inte att jag är jättelångt borta från att hålla slopern och jag hoppas att den snart ger med sig. Det var när lillebrodern, Springboy, till vänster frekvent började attackeras som jag fick svårt att hålla mig borta och då gav upp mitt sagda projekt för att glida över något åt vänster på väggen. Ganska snart började även denna kännas riktigt bra och jag trodde mig ligga ganska bra till för att få till första repetitionen tills Peter kommer och stjäl showen totalt genom att med nyfunnen fotbeta mer eller mindre krossa den tills igår orepeterade Springboy och därmed fastställa ordningen vilken bör följas på väggen – Fredrik gör först och Peter gör sedan. Kan jag tänkas få bli tredje man i bestigningsledet?

Detta satte punkt för min dag i Häller då jag efter telefonkontakt med John Antonsson beslutat att klättra i Fjällbacka senare under kvällen för att där försöka få avslutat ett för mig väldigt stort projekt, Räkan ss. Ett problem som när man bryter ner det i bitar passar mig ganska bra men när det väl ska länkas kanske inte är direkt som klippt och skuret för mig då man tvingas göra 20 ganska jobbiga och ihållande flytt efter varandra.

Jag och Peter avslutade vår dag tillsammans med att kolla in Erik Heymans traditionellt säkrade testpiece på Sjöhäller. En led som är som gjord för en stackars bouldrare som drömmer om att ticka en hård tradtur då den först halvan av den klättras över crashpads för att man sedan kommer upp till en spricka där en säkring placeras över vilken jag tror att man klättrar resten av leden. Leden är brant och spektakulär och nog den coolaste trad-grejen jag här sett här i Bohus. Props till Erik!

Vid sjusnåret anlände jag vid Fjällbacka-parkeringen och tillsammans med John knatade jag bort till grottan. Dagens andra uppvärming gick ut på att känna igenom moven på mitt sagda projekt innan jag satte mig vid starten för att på dagens första försök klättra problemet. Även John sände några försök senare i mycket god stil. Kvällen rundades av med varsin mycket snabb repetition av Hummern och så var min första riktigt lyckade klätterdag sedan hemkomsten till ända. Fantastiskt. Tack Peter, Johan, Jim och Tumle för en fin dag och tack John för en mycket trevlig kväll!

För övrigt så har jag fått rapport från Magnus (Högström), som sedan i Torsdags befinner sig på Åland för att bouldra, att han idag gjort rakt upp varianten av Normipäivä – Hyvää Päivää. Från början var hans mål att försöka göra Nalles originalversion av problemet men sedan ett grepp alldeles i slutet av problemet gått sönder valde han att sikta in sig på Peter Bosmas direktutsteg vilket ger poängen 8A+. Grattis!

/DO